#180: Jak si na Facebooku nastavit soukromí?

Tento článek původně vyšel v dubnovém čísle magazínu Starting Up.

Pokud podnikáte na sebe nebo jste tváří malé firmy či start-upu, asi brzy narazíte na to, že vás vaši zákazníci, klienti či obchodní partneři na Facebooku začnou žádat o přátelství. Pravděpodobně ale asi netoužíte po tom, aby tito lidé viděli na vašem profilu stejný obsah jako vaši blízcí a přátelé, s nimiž chodíte na pivo. Pomocí pár chytrých nastavení ale můžete mít přesnou kontrolu nad tím, kdo uvidí co.

Zvlášť v současné době, kdy médii hýbe aféra Cambridge Analytica, klade Facebook větší důraz na soukromí uživatelů a bezpečnost jejich účtů. Kromě způsobů, jak účet zabezpečit, o nichž se budeme bavit v některém z dalších článků, nabízí tedy účet i mnoho nastavení, díky nimž budete mít přehled o tom, které příspěvky uvidí kteří z vašich přátel.

Nastavte si kontrolu označování

Skvělou funkcí je takzvaná Kontrola označování, kterou najdete v nastavení svého účtu. Máte-li tuto funkci zapnutou, dostanete upozornění pokaždé, kdy vás někdo označí v nějakém příspěvku nebo na fotce a před tím, než se příspěvek začne zobrazovat vašim přátelům a na vaší Timeline jej musíte ručně schválit. Díky tomu získáte přesnou kontrolu nad tím, které příspěvky jsou o vás vidět a dají se na vaší Timeline dohledat. Nestane se vám tedy, že by se vašim přátelům a případně zákazníkům ukázala fotka ze sobotní párty, na níž vás z legrace označila kamarádka, a podobně.

Toto nastavení najdete (alespoň v době psaní tohoto článku, Facebook věci rád mění, takže už brzy může být vše jinak), kliknete-li na Facebooku na ikonku šipky v pravém horním rohu (poslední ikonka na modré navigační liště Facebooku; v mobilní aplikaci také šipka v pravém horním rohu) a otevřete možnost Nastavení. Zde pak na kartě Nastavení Timeline a označování ve třetím bloku s názvem Kontrola můžete zapnout položku Chcete kontrolovat příspěvky, ve kterých vás někdo označil, než se budou moct zobrazit na vaší timeline?

Zkontrolujte, co se o vás už zobrazuje

S výše uvedenou možností kontroly Timeline a označování souvisí také kontrola stávajícího obsahu, který je na vaší Timeline vidět. Na stránce Záznamy o aktivitách najdete nejen všechny vaše vlastní příspěvky, ale i příspěvky, v nichž jste označeni, příspěvky ostatních na vaší Timeline, a také fotky a videa nebo i aplikace, které mají přístup k vašemu účtu. Pokud jste doposud tuto svou aktivitu na Facebooku moc neřešili, doporučuji si všechny záložky projít a skrýt cokoliv, co nechcete, aby vaše spojení na vašem profilu viděla nebo mohla dohledat.

Záznamy o aktivitách najdete opět pod šipkou na modré navigační liště Facebooku, jedná se o čtvrtou položku odspodu, na mobilu první shora. Nebo se do nich můžete dostat přímo ze svého profilu přes tlačítko umístěné na vaší úvodní fotce.

Vytvořte si seznamy přátel

Facebook vám umožňuje také roztřídit si přátele do seznamů. Tyto seznamy pak můžete vyloučit při výběru, komu se mají zobrazovat příspěvky, které publikujete. Navíc je zde také přednastavený seznam jménem Omezeno, který zařídí, že daní uživatelé, které na tento seznam zařadíte, sice uvidí, že jste jejich přáteli, ale uvidí pouze vaše veřejné příspěvky a informace, neuvidí nic určeného pro přátele.

Seznamy uvidíte, pokud si na svém profilu rozkliknete výčet všech přátel. Vedle každého z nich pak budete mít tlačítko se zaškrtnutým slovem Přátelé, z něhož vám vyjede nabídka seznamů, jako jsou Blízcí přátelé, Známí nebo možnost založit seznam nový, například Klienti.

Budete-li poté publikovat na svůj profil nějaký příspěvek či fotku, vedle modrého tlačítka Přidat uvidíte ještě tlačítko s nastavením soukromí daného příspěvku. Základní stav, který zde bude přednastaven, můžete změnit v Nastavení v sekci Soukromí hned jako první volbu nahoře.

Tato výše zmíněná nastavení vám pomohou mít větší přehled o tom, jaké informace a příspěvky jsou vidět na vaší Timeline nebo se zobrazují lidem, kteří vás sledují. Zároveň také můžete rozdělit svůj obsah a pomocí volby soukromí u jednotlivých příspěvků ovlivňovat, kdo z vašich přátel uvidí jak zaměřený obsah. Nestane se vám tedy, že by klient nebo obchodní partner na vašem profilu našel nějakou starou kompromitující fotku a podobně. Stejně ale platí, podobně jako v případě, že hledáte práci, že byste si měli dávat pozor na to, co o sobě na Facebooku zveřejňujete, a raději vůbec nepublikovat to, co by vám mohlo způsobit jakýkoli problém, pokud by to spatřily nepovolané oči.

Další články z kategorie:

CBRE mockup

CBRE

Správa Facebooku a LinkedIn pro předního poskytovatele služeb pro komerční nemovitosti a investice do nich

Přečíst celé